Su sızıntılarını bulmak için yapılan iki ana temel prensip vardır. Eski ustaların ilkel yöntemlerle yaptığı su kaçağı bulma işlemleri ve yeni ustaların kameralı cihazlarla yaptığı çalışmalardır. Eski tip su kaçağı bulma yöntemleri su akıtan bölgeyi alt dairenin tavanından belirleyerek veya tesisat borularının nereden geçtiğini tahmin ederek yapılırdı. Yeni kameralı su kaçağı bulma yöntemlerinde ise dairede su borusunun patlak olduğu yer noktasal olarak bulunabilmektedir. Su kaçağını bulmak için temel esas su borusunun içerisine basınç verip patlak olan bölgeden sızıntı esnasında ses çıkarmaktır. Çıkan sesi akustik cihazla dinleyerek yeri belirlenir. Pis su kaçağını bulmak için gider borularının içerisini görüntüleyen kameralar kullanılır. Görüntülü tesisat teknolojisi sadece gider borularında meydana gelen kırık veya çatlak olan bölgeleri
Yüksek basınç. Borulara çok fazla basınç uygulandığında, kolayca sızıntı yapmalarına neden olabilir. Su tesisat malzemeleri baskıya dayanabilecek şekilde tasarlanır, ancak uygulama esnasında yapılan usta hataları su kaçaklarına sebep olur.
Çatlaklar. Her ne kadar sıhhi tesisat teknolojisindeki yeni gelişmeler nedeniyle çatlaklar yaygın olarak yaşanmamasına rağmen, kesinlikle hala mümkündür.
Korozyon. Korozyon boruları kesinlikle bir sızıntıya da yol açabilir ve korozyon birkaç faktöre bağlı olabilir. Bu faktörler sudaki kimyasalları, sudaki pH’ı, su sıcaklığını, su basıncı ve hızını ve suyunuzun oksijen içeriğidir. Boru korozyonunun en yaygın nedenleri, hemen hemen her zaman doğrudan su kalitesiyle ilgilidir. Sonuç olarak, suyunuzun arıtılması borularınızda sızıntı oluşmasını önlemenin en iyi yollarından biridir.
Binanın Oturması. Bina temeline döşenen kanalizasyon boruları zamanla binanın oturması sonucu ek yerlerinden dışarı çıkmaya başlar. Conta yerlerinden dışarı çıkan borudan su sızdırmaya başlar.
Koç Vuruşu. Ani kapatılan musluk veya vanalar suyun hızının birden bire düşmesi, basıncın 15-20 katına çıkartır. Bu dalgalanma borularda patlakların oluşmasına sebep olur. Koç vuruşunun önlenmesi için geniş çaplı borular tercih edilmelidir.
Yazımızın devamında ev içerisinde karşılaşılabilecek su kaçağı problemine erkenden müdahale yapılabilmesi için bazı ipuçlarına değineceğiz. Bunlar:
Su kaçağının tespit edilebilmesi için bazı teknik cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar suyun aktığı yeri tespit ederek, mevcut kaçağı bir ekran yardımıyla göstermektedir. Fakat genel bir kanının aksine, betonun altındaki su kaçaklarının merkezini tespit edebilen cihazlara sahip değiliz.
Bütün tesisat şirketlerinin kaçak bulmak için kullandığı 3 farklı cihaz bulunmaktadır. Bunlar kullanım yerlerine göre;
Dinleme Cihazı: Su kaçaklarını bulmak için en çok kullandığımız cihaz, Dinleme Cihazıdır. Cihazın diğer cihazlardan ayrılan bir özelliği olarak, en hassas verileri veren alet olduğunu söyleyebiliriz. Sıcak su ve soğuk su şebeke tesisatlarında su kaçağının yerini hızlıca tespit edebilen Dinleme Cihazı, kaçağın yerini noktasal veriler ile kullanıcıya sunan oldukça kullanışlı bir alettir.
Termal Kamera: Genellikle sıcak su borularında meydana gelen sızıntının yerini tespit etmek için kullanılmaktadır. Fakat diğer cihazlardan eksik bir yönünün olduğunu söyleyebiliriz. Markası ne olursa olsun Termal Kameralar, yardımcı bir cihazdan öteye gidememektedir. Cihaz sayesinde önce sıcak su borularının tespiti yapılır. Daha sonrasında Dinleme Cihazı ile nokta atışı yapılarak kaçağın yerinin tespit edilmesi gereklidir.
Pis Su Kamerası: Sızıntının meydana geldiği pis su giderlerinde bazı hasarlar meydana gelmektedir. Pis Su Kamerası sayesinde, el yardımıyla servis hizmeti verdiğimiz yerlere göndermiş olduğumuz kamera ile tespitler yapılmaktadır. Yapılan tespitler sonucunda tesisat hataları ve boru kırıkları, cihazın ekranında görülmektedir. Böylelikle sorunlu yerlere müdahaleler mümkün hale gelir.
Nem Ölçer: Sıvı ile temas halinde bulunan ortamların 3 cm kadar derinliğine inebilen Nem Ölçer cihazı, nem seviyesini ölçmek için kullanılmaktadır. Cihazın eksik bir yönü olarak, sızıntının yeri tam olarak tespit edilememektedir. Tıpkı Termal Kamerada olduğu gibi Nem Ölçer cihazı da yardımcı bir cihaz olarak kullanılmaktadır. Böylelikle iş yükü azaltılarak, sorun giderilebilmektedir.
Su sızıntılarının meydana geldiği yerler fayans, granit gibi seramik malzemelerden meydana gelen bölgelerde ise; kırma işleminin yapılması kaçınılmazdır. Patlayan borunun üzerinde bulunan seramik, kırılarak çıkartılmalıdır. Sızıntının meydana geldiği borunun tamiri yapıldıktan sonra; müşterinin elinde benzer bir fayans var ise ustalarımız kapatma işlemini gerçekleştirerek onarımı tamamlar. Müşteride benzer bir fayansın bulunmaması durumunda, seramik temininin sağlanması gereklidir. Seramikler temin edildikten sonra seramik yapıştırma hizmeti vermekteyiz!
Demir yani galvaniz borularda oluşan patlaklar için yer tespiti yapılmalıdır. Bu tespit ise teknik cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Su sızıntısının meydana geldiği yerlerde, arza tespit çalışması yapılması için öncelikle suyun çıkardığı ses dinlenmelidir. Bütün kaçak tespit cihazlarında ses takip etme özelliği bulunduğundan, su tesisat borularının tümünde kaçak bulma hizmeti verilmektedir. Bu sayede demir borularda da kaçak tespiti yapabilen ekibimiz, su kaçağının nerede olduğunu gösteren ustaları ile sizlere yardım etmeye hazırdır!
Parkelerin altında şilte adında, ses geçirmeyen izolasyon tabakası bulunmaktadır. Söz konusu izolasyon tabakası, su kaçağının tespiti sırasında su sesinin dinlenmesini zorlaştırsa da; parkenin altındaki kaçaklar yetkili ustalarımız tarafından bulunmaktadır. Boruyu onarma aşamasında ise parkenin yerinden çıkartılması gerekmektedir. Ek olarak değinmeliyiz ki, su çeken parkelerin altı tam olarak kurumadan kapatma işlemi gerçekleştirilirse; parkelerde kabarma yaşanmaktadır.
Betonların veya duvarların içindeki su sızıntılarını nasıl tespit etmekteyiz? Yanıtımız çok basit, teknik kameralar! Termal kameralar sayesinde boruların yerini görerek sızıntıların kaynağını tespit edecek, sorunlu noktalara hassas müdahaleler yaparak sizlere en iyi hizmeti sunacaktır!
Su kaçakları her zaman daire içinde meydana gelmemektedir. Bazen ana su saati binanın girişinde, dış kısımda bulunabilir. Tesisat boruları ise toprak altından uzun bir mesafe boyunca uzayabilir. Bu nedenden dolayı iç teçhizatlarda kullanılan tespit cihazlar, dış mekanlarda işe yaramamaktadır. Derinliği 1 metreden daha derin seviyede döşenen borularda su kaçağını bulmak için, geniş alan mikrofonlarına sahip makineler kullanılmalıdır.